Ako na domáce kompostovanie?
Keď sa organický materiál v podobe potravinového odpadu rozkladá na skládke, produkuje skleníkové plyny, škodiace životnému prostrediu. Problém s rozložiteľnými produktami sa však dá riešiť, a to pomocou kompostovania. Chcete prispieť k udržateľnosti planéty a zároveň získať bezplatné hnojivo? Zistite, ako na domáce kompostovanie a ktoré výhody sú preňho typické.
Základ tvorí dobrý kompostér
Na tradičné kompostovanie slúži záhradný kompostér, ktorý si viete buď kúpiť, alebo vyrobiť. Niektoré mestá a obce dokonca rozdávajú svojim obyvateľom kompostéry zadarmo. Vlastnoručná výroba nie je komplikovaná. Kompostér sa dá postaviť za pomoci rôznych materiálov, ako sú napríklad drevené laty, palety, sudy, či dokonca plastové nádoby na odpad. Pre inšpiráciu si môžete pozrieť video s jednoduchým návodom na domácu výrobu:
Kompostér by sa mal nachádzať na mieste s primeraným slnečným žiarením. Priestor si dôkladne premyslite, pretože keď zásobník začnete plniť, jeho následné premiestnenie už nebude také ľahké. Ak ho musíte položiť na betón, pridajte na dno vrstvu papiera, konárikov a existujúceho kompostu, aby ste prilákali užitočné organizmy, potrebné pre proces kompostovania.
Domáce kompostovanie: Čo všetko môžem kompostovať?
Domáce kompostovanie nie je komplikovaná záležitosť. Možností je naozaj veľa – od klasických zeleninových šupiek, cez lístie, vaječné škrupiny, až po niektoré predmety, ktoré vás možno prekvapia. Ak obsah vysávača zachytil veľké množstvo vlasov, kľudne ich pridajte na kompost! Stavba vlasov totiž obsahuje okolo 17 percent dusíka. Ide o významný prvok, nachádzajúci sa v rastlinných hnojivách. Cesta k najlepšiemu kompostu vedie cez vyrovnaný pomer zelených a hnedých surovín. Zelené produkty v sebe majú veľa dusíka:
- Rezané kvety
- Zvyšky ovocia a šupky zo zeleniny
- Pokosená tráva
- Čajové lístky a iné
Na druhú stranu hnedé suroviny obsahujú značné množstvo uhlíka:
- Seno a slama
- Vaječné škrupiny
- Odrezky živých plotov
- Obsah vysávača a iné
Čo nepatrí do kompostu?
Domáce kompostovanie sprevádza aj niekoľko pravidiel. V prvom rade treba dávať pozor na to, aby ste do zásobníka nevložili nesprávne organické materiály, ktoré by mohli poškodiť kvalitu kompostu. Choré rastliny zvyšujú riziko prenosu infekcie na ďalší živý obsah v kompostéri. Nepatrí sem ani surové mäso, kvôli ktorému by sa rozšíril zápach, vábiaci škodcov z okolia. Zoznam výrobkov, ktorým by ste sa mali vyvarovať je pomerne obsiahly:
- Mliečne produkty
- Chlieb a pekárenské výrobky
- Výlučky domácich zvierat
- Plienky, plasty, sklo, kov a ďalšie
Domáce kompostovanie: Kedy je kompost pripravený na použitie?
Správnemu majiteľovi kompostu nesmie chýbať dávka trpezlivosti. Zvyčajne trvá viac ako dvanásť mesiacov, kým príroda urobí svoju prácu a kompost bude pripravený na použitie. Pokračujte v pridávaní vhodných organických materiálov a z času na čas kompost premiešajte. To, že ste postupovali správne zistíte, keď po čase uvidíte v kompostéri hustú, drobivú hmotu, pripomínajúcu vlhkú pôdu. Otvorte poklop a čerstvý kompost vyberte záhradným náradím, napríklad lopatou.
Neobávajte sa nedokonalej konzistencie, ide predsa o domáci kompost, nie kupenský. Vlastnoručne vytvorený produkt plný živín, potrebných pre vašu záhradu pomáha zlepšovať štruktúru pôdy, udržiava jej vlhkosť, rovnováhu pH a eliminuje riziko vzniku chorôb u rastlín. Nechýbajú tu ani spomenuté prvky dusíka, fosforu, či draslíka, dôležité pri každom záhradkárčení.